Pazar, Ekim 5, 2025
Ana SayfaHaberModaTürkiye 2025 Michelin Yıldızları Açıklandı!

Türkiye 2025 Michelin Yıldızları Açıklandı!

Dünyanın prestijli restoran değerlendirme sistemlerinden Michelin Rehberi, 2025 Seçkisinde yeşil yıldız, genç şef ve servis ödülü alan restoran ve şeflerini açıkladı. ikisi Michelin yıldızlı olmak üzere 32 yeni restoran dahil edildi. Genç Şef Ödülü Bodrum’daki Yeşil Yıldızlı Mezra Yalıkavak restorandan Serhat Doğramacı’nın oldu.

Dünyanın prestijli restoran değerlendirme sistemlerinden Michelin Rehberi 2025 İstanbul-İzmir-Muğla seçkisi, Four Seasons Hotel Istanbul At The Bosphorus’ta düzenlenen törenle açıklandı.

2025 İstanbul, İzmir ve Muğla seçkisine ikisi Michelin yıldızlı olmak üzere 32 yeni restoran dahil edildi. Türkiye’deki tavsiye edilen mekan sayısı İstanbul’da 77, İzmir’de 24 ve Muğla’da 31 olmak üzere toplam 132’ye ulaştı.

Michelin Rehberi müfettişleri tarafından yeni keşfedilen bu restoranlar arasında 2’sine Michelin Yıldızı, 8’ine Bib Gourmand ve 6’sına Michelin Yeşil Yıldız verildi. Aynı zamanda Michelin Rehberi 2023 ve 2024’te bir yıldız alan tüm restoranlar yıldızlarını bu yıl da muhafaza etti.

Michelin Deneyimler Departmanı İletişim Direktörü Elisabeth Boucher, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türk mutfağının kalitesi nedeniyle Türkiye’de farklı şehirlere de gitmek istediklerini belirterek, “Bu yıl Bodrum sınırlarının ötesine geçmek için, Muğla’ya gitmeyi seçtik. Bu bizim için sadece bir başlangıç. Çünkü Türkiye’de uzun vadeli bir vizyonumuz var ve her yıl yeni cevherler bulabileceğimizi umuyoruz.” dedi.

Boucher, Michelin Rehberi’ne bu yıl 32 yeni üye eklendiğini aktararak, “Bu gerçekten çok büyük bir haber. Çünkü bu sayı İstanbul’daki, İzmir’deki ve Muğla’daki şeflerin inanılmaz bir kalite düzeyi sağladıkları anlamına geliyor.” ifadesini kullandı.

Michelin Rehberi’nin yaklaşımından bahseden Boucher, “Michelin Rehberi’nin Türkiye’deki coğrafi ayak izini istikrarlı bir şekilde artırmak istiyoruz. Ancak acele etmek de istemiyoruz. Çünkü ekiplerimizin işlerini doğru, düzgün bir şekilde yapabilmelerini istiyoruz. Daha önce belirledikleri restoranlara geri dönüyorlar ama aynı zamanda yeni cevherler bulmak için de zaman ayırıyorlar. Ekiplerimizin işlerini en iyi şekilde yapabilmelerini sağlamak bizim için çok önemli. Bu yüzden çok hızlı gitmek istemiyoruz. Ama Türkiye’nin hala keşfedilecek pek çok cevheri olduğu doğru.” değerlendirmesini yaptı.

Boucher, Michelin Rehberi müfettişlerinin beş kriteri olduğuna işaret ederek, şu bilgileri verdi:

“Bu kriterler evrenseldir. Sadece Türkiye için değil, New York, Paris ya da Tokyo için de geçerlidir. Birincisi malzemelerin kalitesi. Şef için hem üreticilerini hem de ürünü ve ürünün mevsimselliğini seçmek çok önemlidir. İkinci kriter ise pişirme tekniklerinde ustalık dediğimiz şeydir. Kulağa basit gelebilir ama bizim için çok önemlidir. Üçüncü kriter ise tabaklardaki koruyucuların uyumu. Yani şefin tabaktaki farklı lezzetleri orkestrasyon şekli. Dördüncüsü de bu benim favorim, şefin mutfağında kendini ifade etme kişiliğidir. Yani bir bakıma şefin kimliği mirastır ama aynı zamanda yemeklerine kattığı yaratıcılıktır. Son olarak da Michelin Rehberi müfettişleri için çok önemli olan bir diğer şey tutarlılık. Şefin başından sonuna kadar olağanüstü bir yemek sunma kapasitesi. Aynı zamanda tüm yıl boyunca misafirlerimizin, yani Michelin Rehberi’ne güvenen insanların yılın herhangi bir zamanında restorana gitmekten mutlu olmalarını istiyoruz.”

Fatih Tutak, iki yıldızını koruyor

Bu yıl tek Michelin yıldızı, İstanbul’daki Casa Lavanda’ya ve İzmir’deki Narımor’a verildi.

İstanbul’da Araka, Arkestra, Mikla, Neolokal, Nicole ve Sankai by Nagaya, Bodrum’da Kitchen by Osman Sezener ve Maçakızı, İzmir’de OD Urla, Teruar Urla ve Vino Locale yıldızlarını korudu.

Ayrıca, yerel mutfak sahnesinin zirvesinde yer alan İstanbul’daki Turk Fatih Tutak iki Michelin yıldızı ile tavsiye edilmeye devam ediyor.

Bib Gourmand restoran sayısı 27’ye yükseldi

Michelin Rehberi seçkisinde çevreye duyarlı gastronomi konusunda en kararlı restoranlara verilen Yeşil Yıldız bu yıl, İstanbul’da Casa Lavanda’nın yanında The Barn ve Telezzüz’e, Muğla’da Mezra Yalıkavak (Bodrum) ve Agora Pansiyon (Milas) ve İzmir’deki Asma Yaprağı adlı işletmeciye takdim edildi.

Gurmeler ve gezginler tarafından takdir edilen bir derecelendirme olan Bib Gourmand ödülüne de bu yıl Arka Ristorante Pizzeria, Ali Ocakbaşı, Aslında Meyhane, Tatbak, Araf İstanbul, Nazende Cadde, Beynel, Yeşil Yıldız ödüllü Asma Yaprağı ve Agora Pansiyon değer görüldü.

Seçkiye yeni eklenen restoranlarla ve derecelerini bir yıl daha koruyan restoranlarla birlikte 2025 seçkisinde Bib Gourmand restoran sayısı İstanbul’da 14, İzmir’de 8, Muğla’da 5 olmak üzere toplam 27’ye yükseldi.

Michelin Rehberi’ne tavsiye edilen işletmelere ise 22 restoran dahil oldu. İzmir’den Birinci Kordon Balık Restoran, Gula Urla, Hus Şarapçılık, Kasap Fuat Çeşme, Ortaya Alaçatı ve Scappi, İstanbul’dan The Barn, Telezzüz, Apartıman Yeniköy, Herise İstanbul ve Lokanta by Divan, Muğla’dan ise Divia by Maksut Aşkar, Barbarossa, Karnas Vineyards, Kornel, Lucca By The Sea, Oi Filoi, Oro by Alfredo Russo, Mori, The Red Balloon Yalıkavak ve Mezra Yalıkavak tavsiye listesinde yer aldı.

MICHELIN Rehberi Istanbul, Izmir, Muğla 2025 seçkisi aşağıdaki gibidir:

  • 1 adet İki MICHELIN Yıldızlı restoran
  • 13 adet Bir MICHELIN Yıldızlı restoran (yeni eklenen 2 restoranla birlikte)
  • 27 Bib Gourmand  restoran (yeni eklenen 8 adet ve yükseltilen 1 adet)
  • 91  adet tavsiye edilen restoran (yeni eklenen 22 adet)
  • 10 adet MICHELIN Yeşil Yıldız restoran (6 yeni)

MICHELIN Rehberi 2025 Seçkisi –  İstanbul

RestoranDerecelendirmeYeni veya Yükseltilmiş
TURK FATİH TUTAKİki MICHELIN Yıldızı
ArakaBir MICHELIN Yıldızı
ArkestraBir MICHELIN YıldızıYeni
Casa LavandaBir MICHELIN Yıldızı
MiklaBir MICHELIN Yıldızı
NeolokalBir MICHELIN Yıldızı
NicoleBir MICHELIN Yıldızı
Sankai by NagayaBir MICHELIN Yıldızı
Aida – vino e cucinaBib GourmandYeni
Ali OcakbaşıBib GourmandYeni
Araf İstanbulBib Gourmand
CumaBib Gourmand
EFENDYBib Gourmand
Foxy NişantaşıBib Gourmand
Inari Omakase KuruçeşmeBib Gourmand
Karaköy LokantasıBib GourmandYeni
Nazende CaddeBib Gourmand
PandeliBib Gourmand
SADE Beş Denizler MutfağıBib GourmandYeni
TatbakBib Gourmand
Tavacı Recep Usta BostancıBib Gourmand
TershaneBib Gourmand
29Tavsiye Edilen
1924 İstanbulTavsiye Edilen
AhesteTavsiye Edilen
AilaTavsiye Edilen
Akira Back İstanbulTavsiye Edilen
AlafTavsiye EdilenYeni
Apartıman YeniköyTavsiye Edilen
AQUATavsiye Edilen
AŞEKATavsiye Edilen
AtölyeTavsiye Edilen
Avlu RestaurantTavsiye Edilen
AZURTavsiye Edilen
Balıkçı KahramanTavsiye Edilen
BanyanTavsiye Edilen
BeytiTavsiye Edilen
Borsa RestaurantTavsiye Edilen
Calipso FishTavsiye EdilenYeni
Çok Çok PeraTavsiye Edilen
Çok Çok ThaiTavsiye Edilen
DeraliyeTavsiye Edilen
Eleos YeşilköyTavsiye Edilen
FaunaTavsiye Edilen
GalladaTavsiye Edilen
GiritliTavsiye Edilen
Hakkasan İstanbulTavsiye EdilenYeni
Herise İstanbulTavsiye Edilen
ItsumiTavsiye Edilen
KhorasaniTavsiye Edilen
KıyıTavsiye Edilen
Lokanta 1741Tavsiye EdilenYeni
Lokanta by DivanTavsiye Edilen
Lokanta FeriyeTavsiye Edilen
Lokanta GöktürkTavsiye Edilen
MürverTavsiye Edilen
Nobu İstanbulTavsiye Edilen
OCAKTavsiye Edilen
Park ForaTavsiye Edilen
ROKATavsiye Edilen
RubyTavsiye Edilen
Rumelihisarı İskeleTavsiye Edilen
SakuTavsiye Edilen
ŞansTavsiye Edilen
Seraf MahmutbeyTavsiye Edilen
Seraf VadiTavsiye Edilen
SpagoTavsiye Edilen
St. Regis BrasserieTavsiye Edilen
Sunset Grill & BarTavsiye EdilenYeni
TelezzüzTavsiye EdilenYeni
The BARNTavsiye Edilen
The GALLIARD VadistanbulTavsiye Edilen
The Red BalloonTavsiye Edilen
Tuğra RestaurantTavsiye Edilen
Vogue RestaurantTavsiye Edilen
Yeni LokantaTavsiye Edilen
Zuma İstanbulTavsiye Edilen
MICHELIN Rehberi 2025 Seçkisi – İzmir
RestoranDerecelendirmeYeni veya Yükseltilmiş
Yeni
NarımorBir MICHELIN Yıldızı
OD UrlaBir MICHELIN Yıldızı
Teruar UrlaBir MICHELIN Yıldızı
Vino LocaleBir MICHELIN Yıldızı
Adil MüftüoğluBib GourmandYeni
Aslında MeyhaneBib GourmandYeni
Asma YaprağıBib Gourmand
Ayşa Boşnak BörekçisiBib Gourmand
Beğendik AbiBib Gourmand
Hiç LokantaBib Gourmand
LA MahzenBib Gourmand
Tavacı Recep UstaBib Gourmand
AmaviTavsiye EdilenYeni
Birinci Kordon Balık RestoranTavsiye EdilenYeni
Gula UrlaTavsiye EdilenYeni
Hus ŞarapçılıkTavsiye Edilen
İsabey BağeviTavsiye Edilen
Kasap FuatTavsiye EdilenYeni
Kasap Fuat ÇeşmeTavsiye Edilen
LevanTavsiye EdilenYeni
Ortaya AlaçatıTavsiye Edilen
Ristorante Pizzeria VenedikTavsiye EdilenYeni
ScappiTavsiye Edilen
SOTA ALAÇATITavsiye Edilen
MICHELIN Rehberi 2025 Seçkisi – Muğla
RestorantDerecelendirmeYeni veya Yükseltilmiş
Kitchen By Osman SezenerBir MICHELIN Yıldızı
MaçakızıBir MICHELIN YıldızıYeni
Agora PansiyonBib GourmandYeni
Arka Ristorante PizzeriaBib GourmandYeni
BeynelBib Gourmand
İki SandalBib Gourmand
Otantik OcakbaşıBib Gourmand
BağarasıTavsiye EdilenYeni
BarbarossaTavsiye Edilen
Dereköy LokantasıTavsiye EdilenYeni
Divia by Maksut AşkarTavsiye Edilen
Hakkasan BodrumTavsiye Edilen
Isola ManzaraTavsiye EdilenYeni
Karnas VineyardsTavsiye Edilen
Kısmet LokantasıTavsiye EdilenYeni
KornélTavsiye Edilen
Kurul RestoranTavsiye Edilen
Loft EliaTavsiye EdilenYeni
Lucca by the SeaTavsiye Edilen
MalvaTavsiye EdilenYeni
Mezra YalıkavakTavsiye EdilenYeni
MoriTavsiye EdilenYeni
Oi FiloiTavsiye Edilen
OrfozTavsiye Edilen
Orkide BalıkTavsiye EdilenYeni
Oro by Alfredo RussoTavsiye Edilen
SaitTavsiye Edilen
Sia EliTavsiye EdilenYeni
The Red Balloon YalıkavakTavsiye Edilen
TutiTavsiye Edilen
Zuma BodrumTavsiye Edilen

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Eklenen Haberler

Son yorumlar